Hoge Raad schept duidelijkheid ten aanzien van berekening kinderalimentatie!

Mag het ietsje meer zijn?

De Hoge Raad schept duidelijkheid ten aanzien van berekening kinderalimentatie. Vandaag, op vrijdag 9 oktober 2015, heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over een kwestie die alimentatie rekenend Nederland al lange tijd bezig houdt.

De vraag die door het Gerechtshof ’s-Gravenhage aan de Hoge Raad was voorgelegd, was of het kindgebonden budget bij de berekening van de kinderalimentatie dient te worden afgetrokken van de behoefte van de kinderen, zodat de alimentatie lager wordt. Of dat het kindgebonden budget dient te worden bijgeteld bij het eigen inkomen van de ouder die het kindgebonden budget ontvangt.

Een technische vraag, met mogelijk verstrekkende consequenties voor de kinderalimentatie ontvanger of –betaler.

De Hoge Raad schept eindelijk duidelijkheid en heeft beslist dat de huidige Tremarichtlijn op dit punt niet juist is.

Het kindgebonden budget moet worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het ontvangt en niet in mindering worden gebracht op de behoefte van de kinderen. Een logische keuze, die al langere tijd door diverse advocaten in gerechtelijke procedures werd bepleit.

Deze beslissing, die afwijkt van de door vrijwel alle gerechtelijke instanties in de periode vanaf 1 januari 2013 tot heden gehanteerde rekenmethode, kan verstrekkende gevolgen hebben en maakt het interessant een uit die periode daterende kinderalimentatiebeslissing van een rechter te laten narekenen.

Vanaf 1 januari 2013 gold immers als richtlijn, dat het kindgebonden budget in mindering gebracht diende te worden op de zogenoemde behoefte van de kinderen. Kinderalimentatiebedragen daterend van na die tijd vielen in veel gevallen aanzienlijk lager uit of werden zelfs op nihil gesteld door de rechter.

Omdat het kindgebonden budget per 1 januari 2015 ook nog eens behoorlijk is verhoogd, zijn de gevolgen voor de berekende kinderalimentatiebedragen van na die datum mogelijk nog groter. Voor juristen goed nieuws dat er nu eindelijk duidelijkheid is.

Voor u misschien alleen maar meer onzekerheid. Heeft u vragen over de hoogte van de door u te betalen of te ontvangen kinderalimentatie?
Neem vrijblijvend contact op met:
Mr. Edith van de Lockant-Geschiere: vandelockant-geschiere@indepraktijk.com of bel  030 – 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Vragen over scheiden? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Gesubsideerde rechtsbijstand

> Over Hulpnascheiden.nl
> Onze missie
> Linkpartners
> Actueel

> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden